Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tornádo na Žluticku

11. 8. 2023

Psalo se datum 10. 7. 2002

Ve středu 10.7.2002 přecházela v pozdních odpoledních hodinách z Bavorska do Čech studená fronta, která ukončila řadu tropických dní a způsobila pokles teploty až o 10°C. Před vlastní frontou postupovalo pásmo bouří, které se explozivně vyvinuly v západních Čechách na linii konvergence mezi Stříbrem a Chebem necelou hodinu po stejně explozivním vývoji supercely na Klatovsku. Situaci asi 30 minut před pozorováním tornáda zachycuje snímek polární družice NOAA. Zatímco supercela přinesla kroupy o obvodu až 15 cm bez škod způsobených větrem nebo přívalovými srážkami, souvislé pásmo bouří se projevilo v menších lokalitách právě naopak silným větrem, intenzivními srážkami s kroupami jen do průměru 1 cm a značnou elektrickou aktivitou.

Rutinní telefonický průzkum následků bouří, které postihly většinu regionu, byl proveden hned následující den jak na dispečincích HZS, tak na vytipovaných obecních úřadech a v mediální sféře. Kromě krupobití na Blovicku jihovýchodně od Plzně a stromů popadaných na vozovky nebylo zjištěno nic mimořádného.

Na možný výskyt tornáda jsme byli upozorněni až inspektory pojišťovny ČSOB dokumentujícími škody na porostu obecních lesů v okolí obce Štědrá na Žluticku. Podle předběžného průzkumu inspektorů, původně lesních inženýrů, se dle charakteru škod v lesích i dosavadních svědectví dalo uvažovat o působení víru s vertikální osou rotace. Handicap časového skluzu průzkumu byl vyrovnán informacemi správce obecních lesů Ing. Kroutila, který kromě zmapování lesních škod (cca 10-15 tisíc kubíků dřeva) zjistil i dva očité svědky: pana Hoťka žijícího na samotě v údolí Boreckého potoka, kterým tornádo prošlo, a pracovnici obecního úřadu v nedalekém Pšově slečnu Šmidmajerovou, která viděla trychtýř pod oblačností ze vzdálenějšího místa. Cenné byly informace a zejména fotodokumentace ąkod pořízená starostou obce Štědrá panem Volínem bezprostředně po události. Důchodce pan Hotěk je bývalým inspektorem sportovního létání a jeho výpověď pro nás měla klíčový význam. Jev pozoroval mezi 17:20 a 17:30 SELČ. Předcházel mu hustý intenzivní déšť s velkými kapkami bez krup. Vítr ohýbal stromy až k zemi. Při dešti se objevily tři víry s vertikální osou rotace, jeden velký a dva menší – tyto „komíny" kroužily zvolna kolem sebe „jakoby se schovávaly" a samy rotovaly proti směru hodinových ručiček. Zvedaly vzhůru ulámané větve a listí. Současně se vyskytovaly velmi četné elektrické výboje do země, blesky „dole jakoby rozšířené" – nic takového ještě neviděl a přitom za své praxe pozoroval a obletěl celou řadu Cumulonimbů. Dodáváme, že domek pana Hoťka je v zalesněném údolí a jev nemohl být spatřen s větším předstihem ani pozorován delší dobu - vzdálenost od tornáda maximálně 200 metrů. První návštěva lokality časově značně omezená proběhla v pátek 19.7. v souvislosti s vyčíslením škod pojišťovnou – z tohoto důvodu byla zatím omezena likvidace polomu. Na základě zjištěných informací a se souhlasem vedení ČHMÚ byl objednán letecký průzkum na pondělí 22.7. Hned v sobotu byla lokalita navštívena ještě jednou za účelem klidnějšího prozkoumání poškozeného porostu a pořízení dalších svědectví. Pondělní průlet pak byl zaznamenán kameramanem regionální televize ZAK TV. Bohužel, ani my, ani kameraman jsme neměli zkušenosti s dokumentací za letu, proto obrazový záznam ani po zdigitalizování neposkytl kvalitnější snímek škod. Pomohl nám zejména s celkovým zmapováním situace a odhalil lokality, ke kterým jsme se nedostali nebo jsme o nich nebyli informováni.

 

Více na zdroji textu: 

https://www.tornada-cz.cz/pripady/zlutice-okr-karlovy-vary:a176.htm