Jdi na obsah Jdi na menu
 


Úpravna vody Žlutice

3. 11. 2023

Video o úpravně vody Žlutice

Vedoucí úpraven vody, pan Ing. Jaroslav Vojta, s hrdostí říká: "Máme jednu z nejlepších pitných vod, většina balených stolních vod má horší kvalitu než ta naše kohoutková. A protože je to voda povrchová, je měkká, takže netvoří vodní kámen."

Úpravna vody ve Žluticích je rozdělena na dvě části, starou z 60. let a novou z 80. let, která je dnes přednostně používána.

Vlastníkem úpravny je Vodohospodářské sdružení obcí západních Čech, provoz zajišťují Vodárny a kanalizace Karlovy Vary a. s.

Vybudováním Vodní nádrže Žlutice, na řece Střele, kterou spravuje Povodí Vltavy s.p., v 60. letech min. stol. společně s úpravnou vody se tak položily základy skupinového vodovodu pro zásobování Žluticka, Toužimska a Lounska. Od 90. let se pak rozvod vody rozšířil na Bochovsko, Tepelsko, Tachovsko a Bezdružicko a jeho rozšiřování stále pokračuje.

Skupinový vodovod Žlutice, jehož součástí jsou tři desítky vodojemů a čerpacích stanic, je asi 270 km dlouhý a všechny jeho objekty jsou 24 hodin denně kontrolované na dispečinku, kde je možnost dálkového ovládání.

Úpravna vyrobí 80 až 110 litrů pitné vody za vteřinu, její kapacita je však dvojnásobná, tedy až 190 litrů za vteřinu. Voda pro úpravu se odebírá z nádrže pomocí betonové věže, kterou při běžné hladině vody není možnost vidět, ze tří různých úrovní. Do úpravny je pak dopravována přivaděčem o délce 300 metrů.